Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Hogyan növeljünk dobótávolságot?

Erre a kérdésre sokkal egyszerűbb lehet a válasz mint gondolnánk. Tanuljunk meg dobni! (Akik úgy érzik ők már ezen túlvannak ne is olvasannak tovább) Tudom pofátlan megoldást ajánlok a problémára, de sajnos sok esetben tényleg csak ez segít, nekem páldául bevállt!

3 éve mikor elkezdtem ismerkedni a versenyhorgászattal teljesen egyértelművé vált számomra, hogy elképesztően nem tudok dobni. Kezdetben ráfogtam ezt az orsóra, damilra, botra bármire és folyamatosan váltogattam őket várva a csodát. Persze a csoda sosem következett be, elköltöttem sok ezer forintot és 1 méterrel nem tudtam messzebb dobni. :)Nem volt más hátra, meg kellet tanulnom a dobás technikáját. Mivel egész egyszerűen nem állt rá a kezem a dologra, ezért elkezdtem videózni azokat akik tényleg jól dobtak, majd magamat a béna, suta próbálkozásaimmal. Nagyon vicces volt összehasonlítani a dolgokat és látni, hogy háromszoros erőbedobással, fele akkorát dobok mint a többiek. Fél-egy év rendszeres gyakorlással és apró változtatással, lassan eljutottam oda, hogy már elfogadhatóan dobtam és a bottal amivel korábban biztosan a 45 métert horgásztam, most 65 métert simán pecázom versenyen, szembeszélben.

Miért írom ezt le nektek? Mert tudom és látom, hogy sokan szenvednek még hasonló problémával, és azt is látom, hogy sokan ugyanazokat a felesleges, drága köröket futják a témában hála a marketingnek. A durung nagy nehéz orsó, a kemény, hosszú bot, a nehéz, method kosár nem fog magától messze repűlni, sőt, ha mostanában kezdi valaki a távolságnyerést, a nehéz cuccokkal, sokkal nehezebb lesz a jó technikát elsajátítani mint könnyebb és kisebb társaival. Nekem például a Supernova Fine Feeder volt az edző botom. Könnyű, ugyanakkor azért kellően feszes egy 30 grammos kosárhoz, de mégsem egy seprűnyél. A mai napig az egyik kedvenc botom. Orsónak egy Tsurinoya Jaguar 5000-et használok hozzá. A sok gyakorlás alatt jutottam el arra a felismerésre is, hogy az orsó mérete valóban fontos, de nem úgy ahogy sokan gondolják. Nekem az előbb említett 5000-es méretű orsónál alapjában véve nem is nagyon kell nagyobb, még a 4,2-as Royal Method-ra se, mivel ezeken a botokon teljesen átlagos méretű gyűrűk vannak. Ez a tény pedig nagyon meghatározza a botokhoz jól használható orsó méreteit.

Döme Royal Method Feeder 4.2m, nem egy malomkerék az első keverőgyűrű

 

Tsurinoya Tsp, 327 gramm, 55 milliméter, 100 méterig szerintem jó választás

 

A 3.9-es Preston Monsteren sokáig 63-66 milliméter dobátmérőjű, 390-450 grammos tekintélyes méretű orsókat használtam. Miért? Mert mindenki azt mondta, hogy azt úgy kell. Nagy bot, nagy orsó. Ők miért mondták ezt, mert nekik is ezt mondták. Pedig 20-25 milliméteres első keverőgyűrű belső átmérőig, 55, maximum 60 milliméteres dobátmérő tökéletesen elég. Az orsó így könnyebb is lesz ezért sokkal egyszerűbb vele a dobás, persze ha nem ormótlanul orrnehéz a bot, mert akkor baj van, de ez már inkább a bot hibája. A nagy orsóhoz ne felejtsük el, hogy nem nagy bot, hanem megnövelt méretű gyűrűk szükségesek. Egy kisméretű, 20 mm-es első keverőgyűrűn, egész egyszerűen nem tud kifutni egy 65 milliméteres átmérőjű dobról hirtelen lefutó zsinórmennyiség. Lelassul a zsinór és semmivel nem megy messzebbre mint kisebb társaival. 

Visszatérve a 3.9-es Preston Monsterre, miután elkeztdtem használni egy 5000-es Falconnal rögtön kezesbáránnyá vált, ebben szerintem sokat segített a mindössze 310 grammos súly. Dobásnál ez a körülbelül 100 gramm kilóknak érződött és mindeközben semmit sem változott a dobótáv. A 75-85 méter ugyanúgy ment a kisebb dobátmérőjű orsóval is, hosszútávon pedig mindez sokkal könnyebben kivitelezhető ezzel a párosítással. 

Preston Monster 3.9m, nem nőtt nagyra az első keverőgyűrű, de felesleges lenne

 

Most tudom sokan arra gondolnak, hogy jó, jó, valóban könnyebb lehet a dobás egy kisebb súlyú orsóval, de a kitekerése a szereléknek a kisebb dobátmérő miatt jóval lassabb. Ám itt álljunk meg egy kicsit, és figyelmesen nézzük meg az orsók áttételét is. A Tsurinoya orsók a nagyon megbízható belső kialakítások miatt, magas, 5.2-es áttétel számmal rendelkeznek. (Minél nagyobb az áttételszám annál nagyobb a fogas illesztések igénybevétele és fokozottan fontossá válik az illesztések pontossága. Egy rosszul tervezett és kivitelezett orsó nem bírja a magas áttételszámot, terhelésnél nehézkessé válik az orsó tekerése) Ez az jelenti, hogy mi míg a hajtókarral egy teljes fordulatot teszünk az orsó dobja 5.2-szer fordul körbe. Az átlagos feeder orsók ezzel szemben 4.5-4.7-es áttétellel bírnak. Példaként a Tsurinoya Falcon 5000, 5.2-es áttételel 55 milliméteres dobbal egy átlagos, 4.7-es áttételű orsonál 62 milliméteres dobátmérőnek felel meg zsinórbehúzás szempontjából. Mindkét orsó esetében ugyanúgy 89 cm-er lesz a számolt zsinórbehúzás! Ezért orsók összehasonlításánál mindig figyeljünk az áttételre is!

A zsinór kapacítás mellet az áttétel is nagyon fontos

 

Kicsit hosszúra nyúlt irásom, pedig csak két dologra szerettem volna felhívni a figyelmet.Ne feltétlenül az eszközökbe keressük a hiányzó távolságot, és ne az ormótlan nagy orsóktól és botoktól várjuk a megváltást. Sok esetben ott van a kezünkben a megoldás, csak legyünk türelmesek magunkkal, és kellően kitartóak a gyakorláshoz. Természetesen 100 méter felett már elkelhet az igazán nagy bot és a durung orsó is, de a jó technikát ne ezekkel a nehéz felszerelésekkel kezdjük el megtanulni! 

 

Homoródi Szabolcs