Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

A method kosár

Egy horgászat alatt többfajta method kosarat és töltőt is használok egyszerre. Ennek számtalan oka van, a következő sorokban megpróbálom összefoglalni ezeket és magyarázatot adni, hogyan képzelem el én a method kosár választást. Mivel nem vagyok orákulum, és nincs birtokomban a horgászat szent kézikönyve, csakis a saját tapasztalataimat és erről alkotott véleményemet irom le.

Method kosár:

Az első és legfontosabb, hogy az alkalmazott kosár súlya összhangban legyen a botunkkal. Tehát pontosan lehessen vele dobni, a spicc pedig megfelelő módon tudja  előfeszíteni szerelékünket. Kevés bosszantóbb dolog van mikor nem akar beállni a zsinór és még 5 perc után is csak arra várunk végre álljon már meg a spiccünk. 60-70 méterig 1-1.5 perc alatt ha mindenünk összhangban van, ennek sikerülnie kellene. Ehhez persze megfelelő zsinór, spicc, kosár és dobás is szükséges. Viszont semmiképp ne essünk abba a hibába, hogy az indokoltnál nehezebb kosarat használunk. A dobásunkat is elrontja, és minimális iszap esetén is jóval mélyebbre kerül mint könnyebb társai. Fokozatosan közelítsünk az ideális összhang felé. Ha nem akarna időben beállni a spicc, szerintem a  következő sorrendben próbálkozzunk. Elsőként nézzük meg, hogy azért nagyjából eltaláltuk-e a kosár méretet. 50-60 grammos botnál 20-30 gramm, 80-100 grammos botnál 30-40 gramm, 120-150 grammos botnál 45-50 gramm. Ezután nézzük meg zsinórt. Ha koszos, régi vagy egy kicsit vastagabb is az ideálisnál ami szerintem leginkább 0.18-0.22 ( Ha lehetőségünk van rá mérjünk rá mikrométerel, mivel ha zsinórunk csak 0.02 milliméterrel vastagabb a feltüntettnél akkor a piacon kapható zsínorok közül egy jobbat tartunk a kezünkben. Sajnos nem ritkán 0.04-0.06 milliméter többlet is adódhat), akkor cseréljük és próbáljuk meg újból a dolgot. Ugyanis a lassan süllyedő vagy túlzottan vastag zsinór, csak túlzottan nehéz method kosárral hozható összhangba, és az alap probléma meg sem oldódik.

Zsinórcsere után háromféle  lehetőségünk van:

1. Dobás után szépen beáll a spicc, és úgy is marad. Ilyenkor nincs más dolgunk mint végre pecázni napestig!:)

2. Amennyiben azt látjuk, hogy 1-1.5 perc után egy kis ideig megállapodik a spicc, majd szépen lassan fokozatosan kiegyenesedik akkor próbálkozzunk meg  nehezebb kosárral, lehetőleg 5 grammos lépésekkel menjünk felfelé

3. A spicc a nagyobb súly ellenére szinte sosem akar megállapodni. Nincs más hátra mint spiccet kell cserélni, valószínűleg túl erős és nagy erővel húzza vissza a szereléket.

Persze minden fent említett helyzetben megoldást tud nyújtani egy túlsúlyos kosár, viszont folyamatos túlsúlyozás esetén sose tudjuk meg mennyivel lenne érzékenyebb a szerelékünk és milyen lenne úgy pecázni, hogy minden összhangban van. Egy dolgot viszont sose tegyünk ha nem akar időben beállni a spiccünk!! Ne rángassuk a botot és kényszerítsük víz alá a zsinórt, mert ezzel a kosár elmozdulását kockáztatjuk, ami tapasztalatom szerint a lehető legrosszabb amit tehetünk ennél a módszernél. Dobás után rögtön rakjuk le a botot, ha túl nagy hasa lett a zsinórnak inkább dobjunk újat és mindig szépen lassan nyerjük vissza a többletet. 

Method töltő és töltés:

Miért használok egy pecán belül is akár több töltőt és töltési technikátMert mindegyik más mennyiségű etetőanyagot enged bevinni. Így gyorsan alkalmazkodhatunk a hal mennyiség függvényében az etetőanyag mennyiséghez, ami pedig szorosan kapcsolódik a horgászat üteméhez. Ezek a dolgok egy 4-5 órás horgászat alatt általában változnak. Ezért ehhez szerintem method pecánál is alkalmazkodnunk kell. Nem véletlen, hogy a hosszú előkés horgászathoz használt kosaraknál is egy súlyból több űrméretet használnak és gyártanak. Ha gyengén esznek a halak mi pedig folyamatosan sok etetőanyagot juttatunk be, akkor egyszerűen túlkínálat lesz a mederfenéken és nem igazán fogja a halakat érdekelni az újonnan érkező etetőanyag. Ennek ellenkezője is bekövetkezhet, mikor az odacsábított halakat nem tudjuk lekötni a kevés etetőanyaggal és odébbállnak. A versenyhorgászatnak szerintem ez az egyik leglényegesebb pontja. El kell találni az etetőanyag mennyiségét és a bejuttatás ütemét. Ha ez a nagyon összetett feladat sikerül, biztosan jó lesz a végeredmény.

Természetesen használhatjuk a method módszert arra amire elsőként kitalálták. Kereső horgászatra. Ebben az esetben nyilván nem kell foglalkozni annyira az etetőanyag mennyiségével, mert ilyenkor leginkább mi keressük a halat, nem pedig azt várjuk, hogy ők találjanak ránk. Ez a folyamatos, kiakasztás nélküli kereső technika ugyan nem igazán a versenyhorgászat alapja, bár ettől még nagyon jó móka tud lenni és sok esetben hatékonyabb bárminél. 

A lehető legegyszerűbb módszer, hogy több etetőanyagot jutassunk be az, ha 1.5 vagy 2 töltés hajtunk végre, ilyenkor viszont mindig figyeljünk a bot terhelhetőségére. A kevesebb anyag még egyszerűbb, ha jó az etetőanyag állaga, akkor akár a félig töltött kosár is tökéletesen kijön a formából. Legtöbbször egy közepes méretű kínai kosarat használok, melyet mostantól megtaláltok webáruházunkban is, de itt is mint sokminden másnál nem a "márka" a lényeg.

Easy Feeder "eredeti" kínai method kosár.

 

Easy Feeder "eredeti" kínai method kosár.

 

Ez a kosár olyan méretű, hogy a Preston L, Xl és a Carp Expert deluxe töltője is alkalmazható hozzá. A töltőkkel a leírt sorrendben egyre több anyagot vihetünk be. Tehát a töltő formával is tudunk egy kicsit finom hangolni. Ha most arra gondolna valaki, hogy ezt már jobban variálni nem lehet, hát bizony téved és a csalikhoz még el sem értünk!  A töltés során is sokfajta variáció létezik, és sokszor csak egy apró változtatáson múlik, hogy halat fárasztunk, vagy csak nézzük a spiccet bambán. Rakhatjuk a horgot közvetlenül a kosár tetejére, a kosár közepére, töltés után csak beletűzve, töltésnél alkalmazhatunk többfajta erőt. Erősen megnyomva egy jól megkevert anyag bontási ideje 3-4 szeresére is növelhető. Gyengén nyomva egy szárazabb anyag pedig szinte szétrobban vízbe érkezéskor. Távoli horgászatnál,szeles időben,mély vízben mindig gondoljunk rá, hogy az etetőanyagunk kicsit lassabban bontson.

A Method kosár és a hanghatás.

Vízbe érkezéskor a kosár csobbanásának hangját  jelentősen tudja befolyásolni a bevitt etetőanyag mennyisége. Direkt nem kosár méretet írtam, mert sok kosár van amihez többfajta  méretű töltő is használható. Valahogy úgy a legegyszerűbb ezt megfogalmazni, minél több etetőanyagot juttatunk be, az annál hangosabban fog beérkezni a vízbe. Ez szerintem sok esetben döntő jelentőségű lehet. Számtalanszor észrevettem már, hogy vannak időszakok és vízterületek ahol a halak kifejezetten szeretik a csobogást, ám ennek az ellenkezőjére is van példa, mikor gyengén táplálkozó halak esetében minél halkabban ér be a kosár a vízbe annál hatékonyabbak vagyunk. Összefoglalva, szerintem érdemes  figyelni rá, hogy akár a hanghatásokkal is befolyásolható a kapások üteme és száma. 

 Kevés etetőanyag, a leghalkabb verzió.

 

Közepes mennyiségű etetőanyag és egy methodnál is használható klasszikus csali.

 

Amit a kosár a nagy töltővel elbír, a beérkezés hangja nem hagy kétséget afelöl, hogy megérkeztünk. 

 

Biztosan nem tudtam minden praktikát összeszedni, de az írás talán arra elég lehet, hogy ráébresszek mindenkit, ne vegyünk mindent alapvetőnek. A method horgászat nem egy unalmas technika, rengeteg apró részletből áll össze, aminek minden elemén tudunk változtatni. A változtatás pedig a horgászat legalapvetőbb eleme. Úgy szoktam ezt felfogni, mint egy beszélgetést a halakkal. "Kérdezek" tőlük valamit, ők pedig "válaszolnak". Ha jól értelmezem a "válaszokat" akkor egyre közelebb kerülhetek az aznapi sikerhez. Persze van amikor teljesen tévútra tévedek, de ez is benne van a pakliban. A leglényegesebb ha kiegyensúlyozottan eredményesek szeretnénk lenni, sose töltsünk túl sok időt olyannal ami nem működik aznap. Pecázhatjuk azt amit elképzeltünk, ám ha nem jön be dolog ne pecázzunk a tónak háttal a idő hátralevő részében.

Sokan fogják megfogalmazni, hogy ők bizony nem trükköznek ennyit mégis sokszor eredményesek. A fent leírtak talán akkor válnak igazán fontossá, mikor egy verseny keretében egy meglehetősen haltalan szektorba kerülünk, ahol a halak is igazán finnyásak. Ilyenkor a dekák, vagy grammok hajszolásában szerintem számítanak ezek a dolgok. A mostani érdekes és változékony időjárásban pedig nekem úgy néz ki, egyre többször fogunk találkozni ilyen nehéz és kicsit bonyolultabb horgászattal, ahol minden apró részlete figyelni kell.

 

Homoródi Szabolcs