Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Pop-Up a mélyben

Vajon a pop-up csalik valóban elvesztik lebegtető képességüket a vízmélység növekedésével? Van értelme a parton beállítani a horog, csali helyzetét, vagy ez egy teljesen felesleges művelet? Korábbi cikkemet kicsit átdolgozva, új fényképekkel illusztrálva újra előveszem ezt a kérdést és remélhetőleg, egyértelmű magyarázatot adok rá.

Sokan gondolják azt a mai napig, hogy a parton lebegő pop-up a vízbe érkezve a víznyomás hatására, részben, vagy teljes egészében elveszti lebegtető képességét. Ezzel magyarázva azt, hogy semmi értelme azzal foglalkozni, hogy a parton mennyire van jól kiegyensúlyozva a szerelékünk legfontosabb eleme, a csali és a horog. Ennek a számomra érdekes kérdésnek jártam utána egy kísérlet segítségével, melynek elvégzéséhez átgondoltam néhány ide vonatkozó fizikai törvényszerűséget.

A parton csalinkra kizárólag a légköri nyomás nehezedik mely megközelítőleg 1 bar. A vízmélységgel együtt nő a csalinkra nehezedő nyomás is, körülbelül méterenként 0,1 bar. Nyilván a légköri nyomás napi ingadozása is beleszámíthatna a dologba, de ismerve a kísérlet végeredményét, kijelenthetem, hogy ez az ingadozás jelen esetben teljesen elhanyagolható. A kísérlet lényege, hogy amennyiben túlnyomás alá helyezek egy kritikusan kiegyensúlyozott csali kombinációt akkor a túlnyomás ismeretében megmondható, hogy milyen vízmélységben változik meg a pop-up felhajtóereje. Leegyszerűsítve, ha megszűnik a pop-up lebegése, akkor a túlnyomás legyőzte a pop-up felhajtó erejét. Készítettem egy nagyon egyszerű, de annál hasznosabb flakont egy szeleppel ellátva, melyet pumpával nyomás alá helyeztem.

Előkészületek

 

A kupak és a szelep

 

A szelep bele van ragasztva a kupakba

 

Egy digitális guminyomás mérővel megnéztem az éppen aktuális nyomást a flakonban, melyből egyszerűen kiszámoltam az imitált vízmélységet. (0,1 bar=1 méteres vízmélység.) Mint az a képeken is látszik, folyamatosan növeltem a nyomást a flakonban és vártam mikor fekszik végre le a pop-up a flakon aljára. Ez nem következett be, korábbi kísérletem alkalmával már 3 bar nyomásnál is nagyobb volt a flakonban, de még mindig boldogan lebegett a pop-up. A mostani próba alkalmával ugyan csak 1.3 bar-ig mentem el, de ez a 13 méter is lefedi tavaink jelentős részét.

 Ezt látjuk a parton egy kritikusan kiegyensúlyozott csalinál

 

Ugyanez a csalikombináció 6 méter mélyen

 

9.5 méter mélységben

 

13 méter mélységben

 

A fennti tapasztalatok alapján úgy gondolom, igenis van értelme foglalkozni a parton a csali-horog megfelelő összhangjának beállításával és ez nem csak egyszerű hókuszpókusz és marketing. Nagyon sok múlhat azon, hogy a kosarunk környékén táplálkozó halaknak, mekkora erővel kell megszívni a csalit ahhoz, hogy az akadás megtörténhessen.

A cikk következő részében sorra veszem az általam legtöbbször használt felkínálási variációkat, és az azokhoz szükséges praktikákat.

 

 

 

Homoródi Szabolcs